VINKIT KISSAN HYVINVOINTIIN


Täältä löydät keräämiäni tietoja ja huomioita kasvattamiini rotuihin liittyen. Kiitos ihanille yhteistyökumppaneille monista kissan hyvinvointiin liittyvistä tärkeistä vinkeistä!


Tässä olisi kattavat ohjeet Selkirk Rex -kissojen turkinhoitoon. 
Teksti: Nea Meriläinen

Selkirk rexin turkinhoito 

Selkirk rex pitkäkarvaisena kuuluu ilman muuta niin sanottuihin turkkirotuihin ja vaikeimmillaan turkki voi olla todella haastava. Jokaisen pennun ostajan pitäisi saada kasvattajalta neuvoja turkin hoitoon, koska kissa kärsii takkuisesta turkista. Pennut olisi syytä totuttaa pesuun ja käsittelyyn jo kasvattajan luona. Turkit eroavat toisistaan paljon kissan iän, värin ja geenin mukaan. Homozygooteilla turkki on yleensä helppo, koska karvaa ympäröi hiukan rasvainen pinta. Vaikeimpia värejä ovat valkoiset, naamiot ja diluutio värien kissat (sininen, lila, creme ja fawn). Hankalin turkki on yleensä noin 10kk-15kk. iässä, kun kisa vaihtaa turkin.

Tarvikkeet 

Tiheä- ja harvapiikkinen kampa (tai kaksipuoleinen), metallipiikkinen harja ja pohjavillahara (ei coat king) ovat tärkeimmät ostokset. Pahimmat mahdolliset ostokset ovat karsta ja Furminator. Pesu kuuluu oleellisena osana turkin hoitoon ja siinä tärkeimmässä osassa on hoitoaine. Shampoon ja hoitoaineen on oltava laadukkaita, laadukkaat tuotteet myös kestävät pidempään. Pesutuotteita valitessa valitse kosteuttavia ja silikoni vapaita tuotteita. Kauniin kiharan tärkein edellytys on hyvin hoidettu ja kosteutettu karva, kuiva karva ei kiharru. Hyviä sarjoja ovat esim. Iv San Bernard, Hydra, Chris Christensen, Plush Puppy ja Royal Crown. Hyvät shampoot ja hoitoaineet ovat yleensä runsaasti laimennettavia ja tarvitset sekoituspullot, tai pari isompaa astiaa ja vispilän. Pesu on helpointa suorittaa pöydän päällä.

Pesu 

Kissan turkki uusiutuu 3-4 viikon välein, joten se on usein myös pesuille sopiva väli. Puhdas turkki ei takkuunnu niin helposti, tai katkeile harjatessa. Sopivan pesuvälin löytää kokeilemalla, mutta pidä väli pennun ja nuoren kissan kanssa mieluiten lyhyenä, jotta kissa tottuu pesuun. Kun takkuaika alkaa, niin homma sujuu teiltä jo rutiinilla. Turkissa voi olla muutama takku, tai takun alku pesuun ryhtyessä, mutta kauttaaltaan takkuinen kissa on selvitettävä ennen pesua. Sekoita shampoo ja hoitoaine ohjeen mukaan. Varsinkin hoitoaine sekoitetaan aina kuumaan veteen, niin hoitoaineen proteiinit hajoavat. Kastele kissa huolellisesti. Käytä hyvin lämmintä vettä, koska kissat pitävät lämpimästä ja pysyvät näin rauhallisempana. Selkirkin kasteluun menee helposti yli 5min. aikaa, kissan on siis oltava läpi märkä, ei vain pinnalta. Pese kissa shampoolla. Laita kissaan kauttaaltaan shampoota sekoite pullosta, tai kulhosta esim. pesusienen avulla. Fiksuinta on ensin pestä takapää ja tassut (likaisimmat paikat), huuhdella ne ja pestä vielä uudestaan. Käy kissa shampoolla läpi järjestyksessä, jotta kaikki paikat tulee pestyä. Älä missään nimessä hiero shampoota kissaan, vaan painele ja rutistele kevyesti (hieromalla huovutat turkkia). Käytä tähänkin vaiheeseen reilusti aikaa, myös joissain shampoissa on hoitoaineen tapaan vaikutusaika.

Huuhtele kissa. Tämäkin vaihe vie noin 5min. huolellisesti tehtynä. Puristele enimmät vedet kissasta. Levitä hoitoaine huolellisesti. Hoitoaineella on aina vaikutusaika. Käy kissa kamman kanssa läpi ja avaa mahdolliset takut. Hoitoaine helpottaa takkujen avaamista, takut tuntuvat ja näkyvät hyvin märässä turkissa. Nyt kampaamalla saat kissasta hyvin irtokarvat pois ja hoitoeineen levitettyä varmasti kaikkialle. Huuhtele kissa. Jos turkki meinaa pahasti takkuuntua, niin huuhtelun voi tehdä hiukan huolettomammin ja jättää turkkiin vähän hoitoainetta. Jos olet näyttelyyn menossa, niin sinun pitää jo valmiiksi tietää miltä hoitoaine turkkiin jätettynä näyttää, yleensä näyttelyä ennen huuhtelu kannattaa tehdä erittäin huolellisesti. Kuivaa kissaa pyyhkeellä puristelleen, parhaiten tämä käy mikrokuitupyyhkeillä(imee huomattavasti enemmän vettä). Tässä vaiheessa on myös helpoin leikata kynnet. Älä föönaa kissaa. Voit nopeuttaa kuivumista harjaamalla turkkia vastakarvaan "ilmavammaksi", varsinkin hännäntyvelle kannattaa tehdä näin. Voit puristella turkkia kiharaan pitkin kuivumista. Jos kissasi takkuuntuu todella paljon, niin tyven föönamista voi kokeilla. Käy kissa seuraavana päivänä (kuivana) harjalla ja kammalla kauttaaltaan läpi. Pesujen välissä voit välillä käydä turkin läpi harjaten ja kammaten.

Takkujen avaaminen 

Käytä takun avaamiseen harjausnestettä. Harjausnesteitä on valmiina myynnissä, tai voit sekoittaa hoitoaineesta suihkupulloon oman. 

1. Kostuta takku harjausnesteellä. 

2. Avaa sormin takkua "löysemmäksi" palloksi. 

3. Ota kampa ja vedä kamman piikillä pitkittäin karvoja (hyvin vähän kerralla) pois takusta.

 4. Takku alkaa aukeamaan ja voit lopulta avata sen loppuun harvalla kammalla kammaten. 

5. Käy takkukohta vielä tiheällä kammalla läpi.

 Hyvin huopaantunut takku kannattaa ensin leikata saksilla pitkittäin ja alkaa vasta sen jälkeen työstämään sitä. Näyttelyihin valmistautuminen Turkki on kissanäyttelyssä selkirkeillä todella tärkeässä osassa, joten siihen kannattaa panostaa. Etsi kokeilemalla sinun kissallesi parhaat tuotteet ja tavat. Älä suorita näitä kokeiluja päivää ennen näyttelyä. Muutenkin kannattaa turkki pestä vähintään kahta päivää ennen, koska jos pesu on jostain syystä epäonnistunut, niin ehdit tehdä sen vielä uudestaan. Näyttely pesua ei tehdä ikinä takkuiseen, tai juuri auki "revittyyn" turkkiin. Jos kissasi on kova takkuuntumaan, niin pese ja selvitä turkki vaikka viikko ennen näyttelyä ja sitten pari päivää ennen näyttelyä tee näyttelypesu. Yhdellä pesulla ei tehdä ihmeitä, joten näyttelykissan turkinhoitoon on jatkuvasti paneuduttava huolella. Tee pesu yllä olevien ohjeiden mukaan, mutta huuhtelut on suoritettava erityisen huolellisesti. Ennen tuomarille viemistä harjaa turkki, suihkuta siihen hoitoainesuihketta (olethan kokeillut, että turkki ei tule suihkeella likaisen näköiseksi) ja auta karvaa kihartumaan puristelemalla.

Lyhytkarva

 Lyhytkarvainenkin kissa on mukava pitää puhtaana. Näyttelyitä ajatellen on myös tärkeää, että lyhytkarva saa säännöllisesti hoitoa ja kosteutusta, niin se menee kauniille kiharalle.

 Teksti. Nea Meriläinen



Soile Hietarinta / 050-3024511 / cisciscats@gmail.com
CiscisCats
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita